me_new.jpg
  Acasă Comunitatea Dzogchen

Ce este Comunitatea Dzogchen

Mandala Comunitaţii Dzogchen

Comunitatea Dzogchen constă din toți cei interesați să urmeze și să practice învățăturile Dzogchen. A fost întemeiată de Chögyal Namkhai Norbu în Italia în a doua jumătate a anilor șaptezeci și s-a dezvoltat cu rapiditate în diferite țări din lume, luând o amploare internațională.

Astăzi Comunitatea Dzogchen număra mii de membri în peste 40 de țări. Modul de organizare al Comunității este tot rezultatul viziunii lui Chogyal Namkhai Norbu: Gar-urile (sunt reședințele sau centrele mai mari) și Ling-urile (centrele mai mici) formează o vastă mandala, care unește diferitele arii geografice ale lumii. Simbolic, mandala reprezintă universul, așa cum este el perceput de individ și - în acest caz particular - locurile în care se practică Dharma (învățătură, cunoaștere spirituală).

În viziunea mandalei nu există relații de tip ierarhic între diferitele Gar-uri sau Ling-uri, ci doar o relație de colaborare și cooperare. În prezent există în lume 7 Gar-uri: Merigar Vest (Italia) și Merigar Est (Romania) în Europa; Tsegyalgar Est (Massachusetts USA) și Tsegyalgar Vest (Coasta de Vest USA-Mexico) în America de Nord; Tashigar Nord (Venezuela) și Tashigar Sud (Argentina) în America de Sud; Namgyalgar (Australia) în Oceania. Gar-urile sunt conectate cu Ling-urile, care reprezintă miezul fundamental al Comunității. Unele Ling-uri au fost întemeiate în orașe mari precum Roma, Barcelona, New York și Moscova.

Conducerea și organizarea diverselor centre și grupuri ale Comunitătii Dzogchen este îndeplinită de un comitet executiv numit Gakyil (în traducere mot-a-mot ”mandala bucuriei”), care constă într-o entitate de conducere constituită la rândul ei din trei secțiuni (simbolizate prin culorile galben, roșu și albastru), care conform unui stravechi sistem budist corespund celor trei aspecte ale individului (corp, voce/energie și minte).

Gakyil-ul galben, (legat de dimensiunea corpului) se ocupa de managementul financiar, Gakyil-ul roșu (legat de dimensiunea vocii/energiei) de activități și proiecte privind întreținerea și dezvoltarea centrului, Gakyil-ul albastru (legat de dimensiunea minții) de activități culturale și de cele legate de practică. Gakyil-ul este un organ colectiv fără nici un fel de ierarhie internă, deciziile fiind luate pe baza acordului comun al tuturor membrilor. Membrii Gakyil-ului sunt aleși anual, numărul lor variază între trei, șase sau nouă. Pe lângă Gakyil-urile locale există și un Gakyil internațional, căruia – fiind în legatură directă cu Maestrul - îi revine rolul principal directiv și coordinator.

Asociația Culturală Comunitatea Internațională Dzogchen în România

Asociația Culturală Comunitatea Dzogchen cu sediul în localitatea 23 August, jud. Constanța, a fost înființată în 30 octombrie 2006. Asociația se consideră păstrătoarea tradiției Dzogchen din budismul tibetan. Întreține legături strânse cu Comunitatea Internaționala Dzogchen, recunoscând drept conducator spiritual pe Prof. Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche.

Scopul principal al asociației este practica Dzogchen în forma sa originară, așa cum a fost ea transmisă de la început de către maeștrii Dzogchen, precum și studiul și păstrarea tezaurului cultural tibetan. Asociația nu desfășoară nici un fel de activitate politică, condamnă orice atentat împotriva vieții și a drepturilor umane. Se supune legislației în vigoare și cere același lucru de la membri.

Toate activitățile asociației sunt controlate și supravegheate de membrii asociați, care, în spiritul învățăturilor Dzogchen - dispunând de timpul lor liber și activând în regim de voluntariat - colaborează între ei.